Євген Клопотенко

Останні новини

ВІДЕО

ДЕТАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ

Євген Клопотенко - видатна постать української гастрономії, головний промоутер її традицій, авторитетний кулінарний експерт, досвідчений шеф-кухар та телевізійний ведучий, а також успішний підприємець та ініціатор соціальної ініціативи “Нове шкільне харчування”, яка тісно співпрацює з першою леді України, Оленою Зеленською.

Про життєвий шлях

 

Євген Клопотенко народився 23-го листопада 1986-го року у Києві. Його родина – це звичайна сім’я, де мати працює заступником директора школи, а батько займається інженерною діяльністю. У дитячому віці Клопотенко кілька місяців проводив з бабусею в Англії, яка надавала родині фінансову підтримку, зокрема, колись придбала батькові автомобіль.

Наразі він не перебуває у шлюбі та не має дітей, підкреслюючи, що його життя зосереджене на кар’єрному зростанні та професійних починаннях, а особисті стосунки не можуть відігравати пріоритетну роль через вимоги його роботи.

Євген Клопотенко

Освіта та професійний розвиток

 

Клопотенко здобув освіту у столичній школі №130, де учням надавалася можливість брати участь у міжнародних обмінах. Так, ще в юності він відвідав Італію, де італійська кухня значно вплинула на подальший розвиток його професійних здібностей. Він продовжує подорожувати Італією, щоб опановувати нові кулінарні техніки та отримувати досвід від відомих шеф-кухарів.

У розмові з Анатолієм Анатолічем він поділився, що під час перебування в Італії зустрічається з колегами, обмінюється досвідом та повертається до України з новими знаннями та іноді навіть з унікальними продуктами.

Після закінчення школи він вступив до Київського університету туризму, економіки та права (КУТЕП) на факультет міжнародних відносин. Під час навчання він мав можливість проходити практику за кордоном, зокрема, у Німеччині, де працював у одній із найбільших мереж фаст-фуду – McDonald’s. У 2016 році Клопотенко продовжив навчання у Франції.

Зрештою, його доля привела його до знаменитої кулінарної академії «Le Cordon Bleu».

Євген Клопотенко

Професійний шлях

 

Після стажування у Німеччині, Євген Клопотенко опинився в місцевому закладі швидкого харчування McDonald’s. Саме там і розпочався його гастрономічний розвиток. Потім він працював у мексиканській справі, але вже закордоном – в Америці.

Після завершення навчання у вищій освітній установі, він розпочав кар’єру з посади офіціанта. Його першою роботою став ресторан відомого шеф-кухаря Дмитра Борисова «Сімейство ресторанів Дмитра Борисова». Там він згодом обійняв посаду адміністратора. Євген невпинно просувався по службових сходинках. Він навіть започаткував телешоу «CookWars», де аматорські кулінари змагалися у створенні страв.

Наступним етапом у житті Євгена Клопотенка стало виробництво джему. Він активно залучався до кулінарних обговорень та познайомився з Денисом Слівновим, який згодом став його бізнес-партнером. Разом з Денисом вони відкрили власний проект – «Гастромайстерню Confiture». Саме в цьому закладі він займався створенням варення.

Євген Клопотенко

«Шеф-кухар»

 

Євген Клопотенко здобув широку популярність в Україні після участі у кулінарному проєкті «МастерШеф», який транслювався на телеканалі СТБ. Цей дебют на телебаченні відбувся у 2015 році. Під час змагань він виявився переможцем, що принесло йому славу по всій країні. Одночасно він заявив про намір змінити сприйняття української кухні.

Євген Клопотенко

Подальший розвиток кар’єри Клопотенка

 

Після навчання у французькій кулінарній школі, Клопотенко повернувся до України. У той же час він започаткував власний онлайн-ресурс, де ділився своїми авторськими рецептами. Згодом він почав публікувати матеріали на кулінарні теми у провідних українських виданнях – «Новое время», «Обозреватель», «Elle» та інших.

Розробивши вебсайт, Євген Клопотенко також зосередився на просуванні через відеоплатформу YouTube. Там він створив власний канал. Наразі платформа має майже 200 тисяч підписників.

Зірка кулінарії розміщує відеоматеріали, де демонструє приготування різноманітних страв та підтримує дружній діалог із глядачами.

Євген Клопотенко

“Оновлена школьна дієта” та Євген Клопотенко

 

Діяльність цього чоловіка має значний суспільний вплив. Все почалося у 2017 році, коли Клопотенко отримав фінансування від Фонду Ашан для розробки нових рецептів для учнів у школах нашої країни. Виходячи з думок школярів та їхніх батьків, Євген створив 110 унікальних рецептів, які є смачними та корисними. Згодом вони були опубліковані у спеціальному збірнику.

У 2018 році цей збірник привернув увагу Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів. У той же час було надано висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи. Відповідно до нього, страви Клопотенка дозволялося впроваджувати у програму “Оновлена школьна дієта”.

У 2019 році було організовано прес-конференцію з цього приводу. Потім усі рецепти Клопотенка були розміщені на веб-сайті програми. Після цього декілька міст України заявили про впровадження нової дієти в школах, що стало можливим завдяки зусиллям Євгена Клопотенко (першими про це повідомили у Полтаві, Тернополі, Рівному, Каховці та Кременчуці).

Через рік Клопотенко підписав також угоду про співпрацю з Міністерством освіти та науки України. Сьогодні Євген – посол реформи професійної освіти. У рамках цієї угоди український шеф-кухар сприяє розвитку кулінарної освіти в нашій країні.

Оновлена шкільна дієта, над якою працював Євген Клопотенко, впроваджується за участю фахівців Міністерства освіти та науки, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства економіки та Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів, а також за підтримки першої леді Олени Зеленської. Наприкінці травня 2021 року Олена Зеленська та Євген Клопотенко представили оновлену дієту для шкільних їдалень у Києві.

У 2020 році Клопотенко був визнаний новатором гастрономії, він потрапив до списку «50 Next» (від міжнародного рейтингу найкращих ресторанів світу The Worlds 50 Best Restaurants). Все це стало можливим завдяки його діяльності з покращення гастрономічної культури в Україні.

Євген Клопотенко

Клопотенківські онлайн-навчання та участь у телевізійних проєктах

 

Створення власного авторського дистанційного курсу під назвою “Розуміти як майстер кулінарії” належить заслузі Євгена Клопотенка. Як стверджує Євген, ця програма буде корисна як для ентузіастів гастрономії, так і для досвідчених фахівців у цій галузі.

Окрім проєкту “Майстер Шеф”, Євген також брав участь у кількох телешоу, зокрема “Смачна справа”, “Позитивний досвід” – в цих програмах Клопотенко виконував функції кулінарного експерта. Його досвід також був залучений до таких проектів, як “Економія та практичність” (на Новому каналі), “Енеїда” (на Першому), “Ранок” (на каналі 1+1) та інші.

Бізнес-діяльність Євгена Клопотенка

 

Варені продукти та джеми – це не єдиний бізнес-проєкт, який реалізував Євген Клопотенко. У 2019 році він започаткував ресторан “Сто років тому”. До створення закладу залучена Інна Поперешнюк. Це заклад, що пропонує сучасну українську кухню. Клопотенко не завжди бере участь у приготуванні страв, адже має й інші обов’язки. Проте, він має трьох помічників-студентів, а також шеф-кухаря Аллу, яка руйнує усталені уявлення про роль жінок на кухні.

Євген Клопотенко

Євген Клопотенко – видавець книг

 

У 2019 році Євген Клопотенко представив публіці книгу “Захоплення смаками”, що містить 70 унікальних рецептів. Через рік з’явилася оновлена версія книги “Захоплення смаками з українським акцентом”, яка також включає 70 рецептів, але вони більш тісно пов’язані з традиціями нашої національної кухні.

Інформація з публікацій

 

У “Зе інтерв’юері” Євген Клопотенко підтвердив, що він вакцинований. Йому було зроблено щеплення вакциною CoronaVac. Згідно з інформацією Клопотенка, на момент вакцинації не було доступної альтернативної вакцини Pfizer.

“Краще я померну від вакцини, ніж від коронавірусу”, – з іронією зазначає Євген Клопотенко, демонструючи певний погляд на ситуацію.

Відносно вживання алкоголю: Клопотенко може споживати вино без проблем, але віддає перевагу шампанському. Іноді, у поєднанні з м’ясом або борщем, він може випити горілку. У Євгена з алкоголем налагоджені позитивні стосунки – він вживає його помірно, уникаючи надмірного сп’яніння.

“Я, коли вживаю, не бездумно, з цим у мене все гаразд”, – зазначає шеф-кухар.

Щодо наркотиків, то Клопотенко позитивно ставиться до маріхуани. Він може спокійно насолоджуватися її димом. Отже, якщо мова йде про психоактивні речовини у легальному середовищі (наприклад, канабіс в Амстердамі), то Євген абсолютно безтурботно ставиться до цього. Тяжкі наркотики він вважає руйнівними.

Євген Клопотенко

Євген Клопотенко та розвиток ідеї про борщ

 

У 2020 році в Україні завдяки зусиллям Євгена Клопотенка борщ був включений до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Клопотенко зумів досягти офіційного визнання борщу як національного блюда. Ця подія стала значущою, про що повідомили провідні світові ЗМІ, зокрема, “The Times” та “The Sunday Times”, “The Washington Post Magazine”, “The New York Times” та інші. Євген Клопотенко навіть не підозрював, що це спричинить такий резонанс.

Кухар переконаний, що ця подія викликала великий ажіотаж, оскільки борщ – це не просто страва, а важлива складова національної ідентичності українців.

Ми не просто заявили про те, що борщ – український. Ми чинили опір російській пропаганді та її впливу, і нас підтримала світова спільнота. Ті, хто не мав про це знання, у Росії вважають, що борщ – це їхній національний суп. Сусідам після цих новин стало трохи недобре, і мені написали з російського телебачення. Я відмовився з ними спілкуватися, адже не маю наміру підживлювати інформаційним паливом їхню машину пропаганди, – ділиться Клопотенко.

Майновий стан

 

Який саме майновий стан Євгена Клопотенка, точно невідомо. У інтерв’ю він повідомив, що під час подорожі до Німеччини заробив там 1800 євро, а з Америки привіз 6 тисяч доларів (але значну суму грошей тоді втратив).

Наприклад, вартість дегустаційного сету у ресторані Клопотенка становить 1200 гривень. Також відомо, що Клопотенко не володіє власним житлом, а за орендовану квартиру в столиці сплачує щомісяця понад 50 тисяч гривень.

Крісі Тейген

15 хвилин на перегляд

Анна Андрійчук-Завгородня

7 хвилин на перегляд

Юрій Ткач

15 хвилин на перегляд

Ксенія Собчак

24 хвилин на перегляд

Ален Делон

27 хвилин на перегляд

Ненсі Ейс

3 хвилин на перегляд

Олександра Кучеренко

5 хвилин на перегляд

Мадс Міккельсен

10 хвилин на перегляд

Майлі Рей Сайрус

27 хвилин на перегляд

Євген Клопотенко

12 хвилин на перегляд

Маккензі Фой

8 хвилин на перегляд